Tijdlijn in aanloop naar publicatie Mueller-rapport

Barr-Huber
William Barr schudt de hand van John Huber op het Ministerie van Justitie in Washington, DC.

Nieuwsanalyse door Jeff Carlson.

De weken voorafgaand aan de publicatie van het Mueller-rapport gaven ons een bijna ongekend volume aan nieuwsevenementen in verband met het Spygate-schandaal, Oekraïne en lopende onderzoeken.

Vanaf de publicaties van verklaringen tot de laatste opmerkingen van de nieuw geïnstalleerde procureur-generaal William Barr, is de nieuwsstroom bijna overweldigend geweest. Hier is een wandeling door enkele van de meer belangrijke gebeurtenissen van de afgelopen weken.

Barr werd op 14 februari benoemd, ondanks de bezwaren van Democraten over een memo van 19 bladzijden die Barr in juni 2018 had geschreven aan plaatsvervangend procureur-generaal Rod Rosenstein, waarin hij beschrijft waarom hij geloofde dat president Donald Trump de rechtsgang niet had belemmerd toen hij de voormalige FBI-directeur James Comey ontsloeg.

Op 5 maart irriteerde Barr de Democraten nog meer toen hij aankondigde dat hij zichzelf niet zou terugtrekken van het lopende onderzoek naar Russische inmenging dat werd uitgevoerd door het Mueller-team. Barr nam zijn beslissing na overleg met verschillende senior ‘carreer ethics officials‘.

Rond dezelfde tijd werd bekend dat Barr al heel lang bevriend is met Robert Mueller – meer dan 30 jaar. Mueller was te gast geweest bij de bruiloften van Barr’s dochters en beide echtgenotes woonden dezelfde bijbelstudie bij. Tijdens een vergadering in juni 2017 met Trump in het Witte Huis, vertelde Barr aan de president dat Mueller “een straight shooter was en als zodanig behandeld moest worden”.

Barr werd toen door de president gevraagd de mogelijkheid te overwegen om aan zijn persoonlijk juridisch team deel te nemen, maar Barr weigerde en vertelde de president dat hij niet geïnteresseerd was in de functie. Tijdens zijn benoeming legde Barr zijn beslissing uit en zei: “Ik wilde mijn hoofd niet in die vleesmolen steken.”

Na Barr’s weigering om zichzelf te terug te trekken van het Mueller-onderzoek, ontvouwde zich snel een reeks onthullende en onderling verbonden gebeurtenissen.

Barr-Huber Meeting
Op 7 maart had Barr een ontmoeting met de Amerikaanse procureur John Huber van Utah, die als vice-voorzitter fungeert van het raadgevend comité van de procureur-generaal. De bijeenkomst was opmerkelijk omdat Huber door oud-procureur-generaal Jeff Sessions was aangesteld om “alle beschuldigingen te onderzoeken die de leden van het Gerechtelijk comité van het Huis ons hadden gestuurd”.

Sessions schreef in een brief van 29 maart 2018 :

“Dhr. Huber is zijn werk aan het uitvoeren buiten de regio Washington, DC  in samenwerking met de inspecteur-generaal. De aanvullende aangelegenheden die in uw brief van 6 maart 2018 aan de orde zijn gesteld, vallen binnen de reikwijdte van zijn bestaande mandaat en ik ben ervan overtuigd dat de beoordeling door de heer Huber een volledige en objectieve evaluatie van deze aangelegenheden zal omvatten op een manier die consistent is met de wet en de feiten.”

Publicatie van congressionele verklaringen
Een dag na de bijeenkomst van Barr met Huber, op 8 maart, congreslid Doug Collins (R-Ga.) werd een transcript vrijgegeven van een congresssioneel interview met DOJ functionaris Bruce Ohr. De publicatie zou de eerste zijn in een doorlopende reeks transcriptpublicaties waaronder die van Peter Strzok, Lisa Page, Bill Priestap, James Baker, George Papadopoulos en Nellie Ohr. De Epoch Times had eerder exemplaren van deze transcripties verkregen en beoordeeld.

Verklaring van McCain-medewerker ontzegeld
Op 14 maart onthulde een vrijgegeven verklaring van David Kramer, een oud-medewerker van wijlen senator John McCain (R-Ariz.), dat hij contact had gehad met ten minste 14 leden van de media met betrekking tot het Steele-dossier. Het Steele-dossier werd geproduceerd door de voormalige MI6-agent Christopher Steele die werd ingehuurd door Fusion GPS, die op haar beurt werd gecontracteerd door Hillary Clinton’s campagne en het Democratic National Committee (DNC) via hun advocatenkantoor Perkins Coie.

Kramer zorgde ook voor voortdurende updates voor mede-oprichter van Fusion GPS, Glenn Simpson, Steele, en andere leden van de media met betrekking tot een bijeenkomst waar McCain toen-FBI-directeur Comey een kopie van het door Kramer verkregen dossier bezorgde.

Kramer bevestigde ook dat hij de bron van BuzzFeed News was voor het dossier. BuzzFeed heeft het dossier online gepubliceerd in januari 2017, resulterend in een rechtszaak wegens laster door Aleksej Gubarev, wiens bedrijf XBT/Webzilla in het document werd genoemd. De Epoch Times behandelde de Kramer-verklaring in een vorig artikel.

Chair Ceremony voor Sessions
Op 21 maart is er een Cabinet Chair Ceremony gehouden voor oud-procureur-generaal Sessions. Aanwezig waren Rosenstein, Barr, Huber, voormalig waarnemend procureur-generaal Matthew Whitaker en Trumps recente keuze voor Associate Attorney General Jessie Liu. (Liu heeft zich sindsdien voor die functie teruggetrokken.) Barr verklaarde dat Sessions, die een staande ovatie ontving, “een agenda en prioriteiten heeft die precies zijn wat het land nodig heeft.” Rosenstein verklaarde dat “Sessions trouw bleef aan zijn waarden.”

Wereldwijde witwaszaak
Op dezelfde dag meldde Bloomberg dat de Zweedse bank Swedbank “nu mogelijk te maken krijgt met aanzienlijke boetes voor het witwassen van geld die de kapitaalbuffers onder druk zouden kunnen zetten.” Het verhaal was opmerkelijk omdat het verband hield met bestaand onderzoek in de Estse witwaszaak van Danske Bank, die zijn oorsprong vindt in de uitgave van de Panama Papers.

Het onderzoek van Swedbank begon in 2016, maar er werden nieuwe beschuldigingen geuit dat de Zweedse bank informatie voor Amerikaanse onderzoekers had achtergehouden. Beschuldigingen werden onlangs door de Zweedse pers geuit dat Trumps voormalige campagnevoorzitter bijna $ 1 miljoen ontving in “zwart geld” door middel van Swedbank, van rekeningen die gelinkt zijn aan de voormalige president van Oekraïne, Viktor Janoekovitsj.

Dit lopende onderzoek, dat nog steeds te weinig wordt gerapporteerd, onderzoekt de beschuldigingen van het witwassen van geld in grote financiële instellingen in meerdere landen. Het onderzoek zal waarschijnlijk alleen maar groter worden.

Tekstberichten van McCabe-Page
Op 22 maart publiceerde Catherine Herridge van Fox News twee pagina’s met tekstberichten tussen voormalig FBI-adjunct-directeur Andrew McCabe en voormalig FBI-juriste Lisa Page, waarvan een aantal betrekking hadden op het verkrijgen van het FISA-bevel om de voormalige Trump-adviseur Carter Page te bespioneren. Sommige teksten weerspiegelen de bezorgdheid van het Ministerie van Justitie (DOJ) over ‘mogelijke vooroordelen van de chs’ (confidential human source), waarschijnlijk verwijzend naar Steele. Page merkte op: “This might take a high-level push.

Mueller concludeert onderzoek
Later diezelfde dag vond een grotere aankondiging plaats toen werd onthuld dat Mueller zijn onderzoek had afgerond en zijn rapport aan Rosenstein had voorgelegd, die het op zijn beurt aan Barr had overhandigd.

De onderzoeksconclusie betekende ook dat Mueller geen verdere aanklachten zou aanbevelen. Met andere woorden, het onderzoek van de Special Counsel was eindelijk afgesloten zonder een enkele samenspanningsgerelateerde aanklacht tegen Rusland te maken.

In een brief aan het Congres, zei Barr dat hij “zou overleggen met Rosenstein en Mueller om te bepalen welke andere informatie kan worden vrijgegeven aan het Congres en het publiek in overeenstemming met de wet.”

Het was op dit punt dat het echte vuurwerk begon.

Twee dagen later, op 24 maart, leverde Barr de voornaamste conclusies in een brief aan het Congres. De brief van Barr werd vaak verkeerd omschreven als een samenvatting van het Mueller-rapport. “Ik schrijf u vandaag om u te adviseren over de belangrijkste conclusies van Special Counsel Robert S. Mueller III en om u te informeren over de status van mijn eerste beoordeling van het rapport dat hij heeft voorbereid.”

Volgens Barr’s brief gebruikte Mueller 19 advocaten die werden bijgestaan ​​door een team van ongeveer 40 FBI-agenten, inlichtingenanalisten, forensische accountants en andere professionele medewerkers. De Special Counsel gaf meer dan 2.800 dagvaardingen uit, voerde bijna 500 zoekbevelen uit, verkreeg meer dan 230 orders voor communicatieverslagen, gaf bijna 50 orders uit die het gebruik van penregisters toestonden, deed 13 verzoeken aan buitenlandse regeringen om bewijsmateriaal en interviewde ongeveer 500 getuigen.’

Barr verklaarde dat het rapport van de Special Counsel in twee delen was verdeeld, waarbij het eerste zich concentreerde op Russische inmenging in de verkiezingen van 2016, samen met de inspanningen van de Russische regering om deel te nemen aan hackingoperaties om informatie te verzamelen en te verspreiden.

Met name de Special Counsel “vond niet dat de Trump-campagne of iemand die ermee geassocieerd was, samenspande of samenwerkte met Rusland om de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 proberen te beïnvloeden.”

Het tweede deel van het rapport “behandelt een aantal acties van de president – waarvan de meeste zijn onderworpen aan openbare rapportage – die de Special Counsel heeft onderzocht als mogelijk belemmering van de rechtsgang.”

Barr merkte op dat de Special Counsel geen conclusie trok over “of de acties en intenties van de president als belemmering van de rechtsgang konden worden beschouwd” en citeerde de Special Counsel als: “Hoewel dit rapport niet concludeert dat de president een misdaad heeft gepleegd, spreekt het hem niet vrij.”

Zoals Barr schreef, heeft de beslissing van de Special Counsel om de feiten uiteen te zetten zonder tot een conclusie te komen, het aan de procureur-generaal overgelaten om vast te stellen of er sprake was van enige misdaad. Barr concludeerde dat hij en Rosenstein nadat zij de bevindingen van de Special Counsel over de kwestie van de heimelijke verstandhouding hadden besproken en de afdelingsfunctionarissen hadden geraadpleegd, het bewijsmateriaal “niet voldoende was om vast te stellen dat de president de rechtsgang belemmerde.” Barr merkte op dat “het rapport geen acties identificeert die, naar onze mening, obstructief gedrag vormen.”

Deze conclusie kan ook worden bereikt door het toepassen van eenvoudige logica. Trump werd driemaal door Comey verteld dat hij niet werd onderzocht. Daarom kon de president een onderzoek naar zichzelf niet belemmeren, omdat hij niet wist dat er een was. Als de bewering was dat Trump een onderzoek naar anderen belemmerde, zou men moeten rationaliseren… hij heeft presidentiële pardonautoriteit. Met andere woorden, de president zou het niet nodig hebben om een ​​onderzoek naar iemand van zijn campagne of bestuur te belemmeren, aangezien zijn vermogen tot gratie onbetwistbaar is.

Horowitz-onderzoek wordt binnen enkele maanden afgesloten
Na het afleveren van de brief van Barr aan het Congres, kwam er een hoop ander nieuws uit. Op 25 maart meldde congreslid John Ratcliffe (R-Texas) op Fox News dat hij met DOJ Inspector General Michael Horowitz had gesproken “zeer recent om een​​update te krijgen in termen van timing”, en dat Horowitz hoopte klaar te zijn met zijn onderzoek naar FISA-misbruik in mei of juni.

Ratcliffe zei dat Horowitz ook de oorsprong van samenspanning en de waarschijnlijke oorzaak onderzocht die door de FBI werd gebruikt om hun onderzoek te starten. Ratcliffe merkte ook op dat Huber, de Amerikaanse advocaat in Utah, “is gestuurd om de criminele aspecten te onderzoeken” die mogelijk verband houden met het werk van Horowitz.

Oproepen om de onderzoekers te onderzoeken
Rudy Giuliani, de voormalige burgemeester van New York City en persoonlijke advocaat van Trump, vertelde Fox & Friends dat het Mueller-rapport een volledige rechtvaardiging verschafte. Hij riep ook op tot een onderzoek naar de oorsprong van de heimelijke afspraken en zei: “Dit moest ergens vandaan komen. Het kwam niet zomaar uit de lucht vallen. Ik wil weten wie het heeft gedaan, wie ervoor heeft betaald, wie het heeft gebruikt, omdat de persoon die het heeft gedaan en de groep die het heeft gedaan, weet dat het niet waar is omdat ze het hebben verzonnen.’

‘Verraad’ opmerkingen door de president
Diezelfde dag heeft de president een verklaring ondertekend waarin hij de Golanhoogten als het soevereine territorium van Israël erkent als antwoord op vragen van verslaggevers. Volgens Steve Herman, de chef van het Witte Huis voor Voice of America News, antwoordde Trump bevestigend toen de president werd gevraagd of hij dacht dat de Special Counsel eervol handelde. Toen hem werd gevraagd naar het onderzoek van Mueller, zei Trump: “Het was 100 procent zoals het had moeten zijn.”

Hij vervolgde: “Er zijn heel veel mensen die enkele zeer slechte dingen hebben gedaan, zeer slechte dingen, ik zou zeggen, verraderlijke dingen tegen ons land.”

De president sloot zijn opmerkingen door te zeggen: “Het was een gemeen verhaal, het was vreselijk. We kunnen dit nooit meer met een andere president laten gebeuren.’

Brennan verandert zijn toon
John Brennan, de voormalige directeur van de CIA en de aanstichter van het onderzoek van de FBI, verscheen op Morning Joe van MSNBC, waar hij een heel andere toon aansloeg dan hij eerder had gedaan. Op de vraag of hij slechte informatie had ontvangen, antwoordde Brennan: “Nou, ik weet niet of ik slechte informatie heb ontvangen, maar ik denk dat ik vermoedde dat er meer was dan er daadwerkelijk werd beweerd. Ik ben opgelucht dat vaststaat dat er geen misdadige samenspanning met de Russische regering heeft plaatsgevonden over onze verkiezingen.’

Michael Avenatti gearresteerd
In een onverwachte wending van de gebeurtenissen van de dag werd Michael Avenatti, de voormalige advocaat voor Stormy Daniels en Alexandra Chalupa, gearresteerd en beschuldigd van meerdere overtredingen. Volgens NBC News-verslaggever Tom Winter, werd Avenatti beschuldigd van “pogingen om meer dan $ 20 miljoen aan betalingen van Nike af te persen door te dreigen zijn vermogen te gebruiken om publiciteit op te zoeken om aanzienlijke financiële en reputatieschade toe te brengen.”

Avenatti werd vervolgens opnieuw aangeklaagd wegens “het verduisteren van het geld van een klant om zijn eigen uitgaven en schulden te betalen en bedroog ook een bank met behulp van valse belastingaangiften om miljoenen dollars aan leningen te verkrijgen.”

Het Ministerie van Justitie en de Internal Revenue Service zou later onthullen een 36-tellende Grand Jury aanklacht tegen Avenatti te hebben, die nu geconfronteerd wordt met een “straf van meer dan 300 jaar in de federale gevangenis.”

Witte Huis in de aanval
Tim Murtaugh, de directeur Communicatie voor Trump’s 2020-campagne, stuurde een memo op 25 maart naar alle televisieproducenten met betrekking tot de ‘geloofwaardigheid van bepaalde gasten’. In het bijzonder citeerde de memo een lijst met ‘gasten die belachelijke, valse beweringen maakten, zonder bewijsmateriaal, via uw kanaal.” Inbegrepen waren Senator Richard Blumenthal (D-Conn.), congreslid Adam Schiff (D-Calif.), congreslid Jerrold Nadler (DN.Y.), congreslid Eric Swalwell (D-Calif .), DNC-voorzitter Tom Perez en voormalig CIA-directeur Brennan. In de memo werden de producenten gevraagd “fundamentele journalistieke normen in acht te nemen” bij het boeken van dergelijke gasten.

Brennan’s naam zou terecht en herhaaldelijk ter sprake gebracht worden. Op 27 maart riep Senator Rand Paul (R-Ky.) Brennan via Twitter op om voor het Congres te getuigen: “Een bron op hoog niveau vertelt me ​​dat het Brennan was die erop stond dat het ongeverifieerde en neppe Steele-dossier werd opgenomen in het inlichtingenrapport… Brennan zou moeten worden verzocht om zo snel mogelijk onder ede voor het Congres te getuigen.’

rand-paul-tweet

Bovendien, stelde Paul de vraag die velen reeds hebben gesteld: “Wat wist president Obama en wanneer?” Het zou onwaarschijnlijk zijn dat de CIA-directeur zou aanzetten tot en de uitoefening van een onderzoek naar een presidentskandidaat zonder een zekere mate van toestemming van de president.

Oproepen Schiff om aftreden
De volgende dag, op 28 maart, riepen republikeinse congresleden Adam Schiff op om af te treden als voorzitter van de House Intelligence Committee in een brief die door elke republikein in het panel was ondertekend. De brief merkte op dat de “bevindingen van de Special Counsel afdoende uw vroegere en huidige beweringen overtuigend weerleggen en u hebben blootgelegd als misbruikmakend van uw positie willens en wetens valse informatie te promoten.”

De brief werd afgesloten met de woorden: “We hebben geen vertrouwen in uw vermogen om uw plichten te vervullen op een manier die overeenkomt met uw constitutionele verantwoordelijkheid en verzoeken dringend om uw onmiddellijke aftreden als voorzitter van dit comité.”

De rol van Obama in kwestie getrokken
Op 28 maart verdubbelde Paul zijn verzoeken om een ​​onderzoek naar de rol van Obama bij de gebeurtenissen, waarbij hij opmerkte dat het onderzoek en de afkondiging van het dossier “plaatsvonden onder het bestuur van president Obama.” Paul zei dat we deze vragen moeten stellen: “Was president Obama betrokken? Is dit gedaan voor partijdoeleinden? Is dit gedaan om te proberen Hillary Clinton te kiezen? Was dit gedaan met voorbedachte rade?”

Mediarapportage
Op dezelfde dag publiceerde The Epoch Times zijn tweede belangrijke onderzoek naar de gebeurtenissen van de verkiezing van 2016, “Spygate: The Inside Story Behind the Legged Plot to Take Down Trump.” Het uitgebreide verslag van 15.000 woorden over twee jaar rapportage over het Spygate-schandaal van The Epoch Times verklaart de bewapening van de inlichtingendiensten en andere overheidsinstanties om meedogenloos een gefabriceerd verhaal over de samenspanning tegen president Trump na te streven.

Ondertussen gingen de mainstream-media door in hun ontkenning dat zij zich schuldig hadden gemaakt aan elke vorm van vergrijp, ondanks twee jaar van verspreiding van ongefundeerde lekken als feiten in een poging het verhaal over de samenspanning met Rusland te promoten. In een uitwisseling van 31 maart met waarnemend stafchef Mick Mulvaney van het Witte Huis zei CNN-verslaggever Jake Tapper: “Ik betwijfel wat u zegt, dat de media fout zijn gegaan. De media meldden dat het onderzoek aan de gang was. Behalve de mensen in de linkse media, niet op dit netwerk, ken ik niemand die iets verkeerds heeft gedaan.’

Mulvaney’s reactie op Tapper was perfect genoteerd: “Dat is prima, als je je dat zo herinnert, is dat geweldig.”

“Zie het onder ogen, de media hebben dit verkeerd gedaan. Prima. Men begrijpt de dingen vaker verkeerd, alleen niet op dit niveau.”

Gedrag Biden in kwestie getrokken, Oekraïense beschuldigingen opgeworpen
Op 1 april begonnen gedateerde beschuldigingen met betrekking tot ongepast gedrag van voormalig vice-president Biden opnieuw op te duiken, afkomstig van een artikel van 29 maart in The Cut geschreven door een van zijn aanklagers. De beschuldigingen, die al snel uitgroeiden tot die van ten minste zeven vrouwen, overschaduwden een ander potentieel schandaal, waarbij de rol van Biden in Oekraïne betrokken was.

Biden, die een grote rol speelde in de betrokkenheid van Amerika in de Oekraïense politiek, beweerde het ontslag van een aanklager in Oekraïne te hebben veroorzaakt. Diezelfde officier van justitie zou naar verluidt “een uitgebreid corruptie-onderzoek hebben geleid naar Burisma Holdings, een aardgasbedrijf dat Bidens zoon, Hunter, in de Raad van Bestuur had.” Verwacht in de toekomst meer te horen over de Oekraïense betrokkenheid van Biden.

DOJ reageert op berichten van de media
Op 4 april geeft Kerri Kupec, een DOJ woordvoerder, een verklaring in weerlegging vrij van rapporten van The New York Times en The Washington Post, en merkt op dat elke pagina van het Mueller-rapport wordt gemarkeerd met notaties dat ze “vertrouwelijke Grand Jury informatie kan bevatten- en daarom kan het niet publiekelijk worden vrijgegeven.” Kupec zei dat de DOJ actief samenwerkte met Mueller over “gepaste aanpassingen aan het rapport, zodat het kan worden vrijgegeven aan het Congres en het publiek.”

Nielsen treedt af
Op 7 april, Homeland Security Secretary Kirstjen Nielsen kondigde haar ontslag aan naar aanleiding van een verzoek van Trump. De volgende dag vroeg de president om het aftreden van Secret Service-directeur Randolph Alles, die aan Nielsen rapporteerde. De dag erna kondigde Nielsen het ontslag aan van DHS Acting Deputy Secretary Claire Grady.

Opmerkelijk is dat enkele dagen eerder, op 5 april, Trump ook de nominatie van Ron Vitiello ingetrokken had om leiding te geven aan de U.S. Immigration and Customs Enforcement. De aftredingen wijzen op een belangrijke herschikking bij het Ministerie van Binnenlandse Veiligheid.

Oekraïne-Democraten connecties
Ook publiceerde The Hill op 7 april een artikel met de titel “Ukrainian to US prosecutors: Why don’t you want our evidence on Democrats?“, met een interview met Kostiantyn Kulyk, plaatsvervangend hoofd van de afdeling internationale juridische samenwerking van de procureur-generaal in Oekraïne. Het artikel ging in op de talrijke aspecten van de Oekraïne-Democraten-connecties tijdens de presidentiële verkiezingen van 2016 en benadrukte ook de eerder genoemde rol van Biden.

Giuliani reageert op Oekraïne, de rol van Biden
Op dezelfde dag als de publicatie van het artikel van The Hill verscheen Giuliani op Fox News, waar hij opmerkelijke opmerkingen maakte over de rol van Biden in Oekraïne. Giuliani besprak de rol van Biden bij het verwijderen van de Oekraïense officier van justitie die onderzoek deed naar Burisma Holdings en Hunter Biden, die in de Raad van Bestuur van het bedrijf zat.

Giuliani, die ervan werd beschuldigd de kwestie naar voren te brengen omdat Biden overweegt om president te worden, reageerde onmiddellijk en zei: “Ik breng het nu naar voren omdat ik de Oekraïne wil laten onderzoeken. Ik geef niets om Joe Biden. Ik wil de Oekraïne laten onderzoeken. Omdat ik denk dat we in de Oekraïne veel antwoorden zullen vinden voor hoe het Steele-dossier werd samengesteld, hoe de zaak Manafort nieuw leven werd ingeblazen.”

Giuliani, die zei dat het Ministerie van Justitie “dit moet onderzoeken”, roept vragen op over betrokkenheid van buitenlandse regeringen bij het ontstaan ​​van de beschuldigingen van samenspanning tussen de Trump-campagne en Rusland. Giuliani vroeg met name: “Hoeveel Oekraïners waren erbij betrokken, en was de ambassade in de Oekraïne betrokken bij het helpen ontwikkelen van een deel van dit ‘bewijsmateriaal’?”

“Dat is allemaal heel belangrijk om aan te geven waar dit begon,” zei hij. “Dit was opgezet. Een ouderwetse opzet.”

Strafrechtelijke verwijzingen
Er waren twee andere opmerkelijke interviews die op dezelfde dag plaatsvonden: een met congreslid Devin Nunes (R-Calif.) op Fox News’ Sunday Morning Futures en de andere met Giuliani op CBS’ Face the Nation. Nunes vertelde Maria Bartiromo dat hij klaar was om acht strafrechtelijke verwijzingen naar de procureur-generaal te sturen, waarvan drie beschuldigingen van samenzwering bevatten om tegen het Congres of de FISA-rechtbank te liegen. Giuliani behandelde het onderwerp van het Mueller-rapport en merkte op: “Ik maak me helemaal geen zorgen over het rapport. Het is uitgesloten dat die twee goede advocaten, (Rosenstein en Barr) dat soort brief zouden hebben geschreven als er een probleem is.”

De volgende dag, op 8 april, reageerde congreslid Mark Meadows (R N.C.) publiekelijk op het Nunes-interview en merkte op dat er nog meer verwijzingen naar misdaden zouden komen. Meadows zei: “Overweldigend bewijsmateriaal toont aan dat meerdere FBI- en DOJ-leidinggevenden hun macht misbruikten om een ​​naar behoren gekozen president Trump te ondermijnen. Ze zullen verantwoordelijk worden gehouden.”

Meadows was persoonlijk betrokken bij belangrijke interviews met veel van de FBI- en DOJ-figuren; het is waarschijnlijk dat hij verwijst naar sommige van deze individuen.

Barr hoorzitting
Op 9 april woonde William Barr een hoorzitting bij voor een subcommissie van House Appropriations. De hoorzitting, waarin de begroting van het Ministerie van Justitie gepland stond, was aanvankelijk bijna uitsluitend gericht op het Mueller-rapport en de concluderende brief van Barr. Een aantal interessante details werden bekend gemaakt, inclusief een bevestiging van een tijdskader in mei/juni voor het rapport van de inspecteur-generaal.

Bloomberg meldde dat Barr een team had samengesteld dat zou kijken naar de beslissingen van FBI- en DOJ-functionarissen. Hoewel Barr dit tijdens de hoorzitting niet zou bevestigen, zei hij wel: “Ik beoordeel het verloop van het onderzoek en probeer inzicht te krijgen in alle aspecten van het contraspionageonderzoek dat werd uitgevoerd in de zomer van 2016.”

Barr vertelde de subcommissie dat zijn brief van 24 maart “bedoeld was om de belangrijkste conclusies van het rapport te vermelden, niet om het rapport samen te vatten” en merkte op dat hij probeerde zo veel mogelijk gebruik te maken van de taal van de Special Counsel. Barr besloot met de subcommissie te vertellen dat “de brief voor zichzelf spreekt”.

Op dezelfde dag als de Barr-hoorzitting hield het House Judiciary Committee een hoorzitting over “Haatmisdaden en de opkomst van het witte nationalisme.” Tijdens de hoorzitting speelde congreslid Ted Lieu (D-Calif.) een verkorte en misleidende clip af van een toespraak door Candace Owens, die de hoorzitting bijwoonde. Owens luisterde naar de clip, zichtbaar boos, maar hield elke reactie tegen totdat hij klaar was. Toen haar beurt om te spreken kwam, verschafte Owens de juiste context aan haar opmerkingen in een krachtig geformuleerde reactie die liet zien dat Lieu zichtbaar ongemakkelijk en zenuwachtig leek. De video van Owens antwoord zou een van de meest bekeken clips in de geschiedenis van C-SPAN worden.

Mueller-team assisteert bij redacties
Op 10 april merkte Meadows op dat het Mueller-rapport binnenkort zou worden vrijgegeven, maar wat nog belangrijker is, hij onthulde dat Mueller en zijn team Barr actief hielpen bij de voorbereiding van de redacties.

Trump: ‘Een couppoging’
Diezelfde dag beschimpte Trump voormalig FBI-directeur Comey en voormalig FBI-plaatsvervangend directeur McCabe als dirty cops, en zei: “Dit was een poging tot een staatsgreep. Dit was een poging om een ​​president te verwijderen. En we hebben ze verslagen.” Trump vervolgde en zei dat hij het meest geïnteresseerd was om terug te gaan naar “de oorsprong van waar dit allemaal precies begon” en merkte op: “Wat pleegden verraad.”

Barr zegt: ‘Er werd gespioneerd’
Eveneens op 10 april verscheen Barr opnieuw op de hoorzittingen met congres-begrotingen en, zoals eerder, concentreerde een groot deel van de hoorzitting zich op het Mueller-rapport. In reactie op een vraag zei Barr dat hij dacht dat “spionage plaatsvond” tijdens de Trump-campagne. Vervolgens maakte hij de opmerking of de spionage ‘voldoende was gegrond’.

Barr verwees ook naar het bestaan van meerdere, reeds bestaande onderzoeken naar gebeurtenissen, en merkt op, “Een van de dingen die ik wil doen, is alle informatie uit de verschillende onderzoeken naast elkaar leggen.”

De implicaties van de opmerkingen van Barr, vooral als nieuw geïnstalleerde procureur-generaal, zijn opmerkelijk. Het lijkt onwaarschijnlijk dat Barr deze opmerkingen zou hebben gemaakt aan het Congres als hij nog niet eerder tastbare, eerder vergaarde bewijzen had gezien om ze te ondersteunen.

Julian Assange gearresteerd
Op 11 april werd WikiLeaks-oprichter Julian Assange uit de Ecuadoriaanse Ambassade in Londen gezet en gearresteerd wegens twee arrestatiebevelen, een van de Verenigde Staten en een van het Verenigd Koninkrijk. In maart 2018 werd een aanklacht tegen Assange ingediend. Ecuador was langdurige onderhandelingen begonnen met zowel Groot-Brittannië als de Verenigde Staten, en vroeg om garanties dat Assange niet met de doodstraf zou worden geconfronteerd. Met name bevatten de onlangs door de Verenigde Staten tegen Assange vrijgegeven aanklachten een maximumstraf van vijf jaar.

Voormalig Obama-adviseur Witte Huis aangeklaagd
Diezelfde dag werd de voormalige presidentsadviseur van Obama, Greg Craig, aangeklaagd door een Federal Grand Jury voor “het afleggen van valse verklaringen en het verbergen van belangrijke informatie over zijn activiteiten namens Oekraïne.” De aanklacht luidde: “Het doel van de regeling voor Craig was om registratie als agent van Oekraïne te vermijden. Registratie zou onthullen dat “een ongenoemde Oekraïener” Craig en het advocatenkantoor meer dan $ 4 miljoen had betaald.”

De aanklacht herhaalt meerdere malen een niet-benoemde ‘Amerikaanse lobbyist’ die Oekraïne had ingezet om het internationale imago van Oekraïne te verbeteren. De lobbyist waarnaar wordt verwezen is waarschijnlijk Paul Manafort.

Craig zei in een video-statement op 15 april dat de Oekraïense oligarch Victor Pinchuk, een belangrijke donor van de Clinton Foundation, het rapport van 2012 heeft helpen financieren.

Strafrechtelijke verwijzingen naar DOJ
Op dezelfde dag stuurde Nunes zijn acht strafrechtelijke verwijzingen naar Barr, zoals hij op 7 april had beloofd. In een brief aan de procureur-generaal schreef Nunes dat “gezien de gevoeligheden rond deze kwestie, ik mijn personeel contact zal laten opnemen met de afdeling om een ​​tijd te regelen voor afgevaardigde John Ratcliffe en mij om je rechtstreeks te informeren over de acht strafrechtelijke verwijzingen.”

Nunes had eerder verklaard dat vijf van de verwijzingen bedoeld waren om tegen het Congres te liegen, twee andere hadden betrekking op aanklachten wegens “samenzwering om te liegen tegen de Foreign Intelligence Surveillance Court” en de laatste verwijzing was voor een “globaal lek”.

Nunes noch zijn verwijzingsbrief identificeerde de acht personen of de specifieke details van de vermeende misdaden.

Giuliani: Assange kan een plot blootleggen
Op 12 april, de dag na de arrestatie van Assange, gaf Giuliani een exclusief interview aan de Washington Examiner, waarin hij verklaarde dat “Julian Assange een ‘complot’ met Oekraïne zou kunnen blootleggen om Trump ten onrechte te beschuldigen van samenspanning met Rusland.”

Giuliani merkte op dat hij het had over “Assange die de oorsprong van het federale onderzoek naar mogelijke Trump-samenspanning met Rusland blootlegde en niet de mogelijkheid aanvoerde dat Assange zou ontkennen dat Rusland het Democratische Nationale Comité en de Clinton-campagne, voorzitter John Podesta, had gehackt.”

Giuliani vertelde de examinator dat hij “Oekraïne in de gaten moest houden”.

Mueller-rapport dat publiek gemaakt moet worden
Op 15 april werd gemeld dat de DOJ van plan was het Mueller-rapport in de ochtend van 18 april openbaar te maken. Het rapport, dat aan het Congres wordt bezorgd, bevat redacties die zijn overeengekomen door Barr en Mueller, die assisteerde in het proces.

Bron: The Epoch Times

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s