Wat Amazon van je weet

amazon

Afhankelijk van hoeveel je winkelt, kijkt en leest met Amazon, weet de e-commerce gigant misschien meer over jou dan welk ander bedrijf op aarde dan ook.

Het grotere plaatje: ze weten natuurlijk wat je hebt bekeken of gekocht op hun hoofdservice. Ze weten ook wat je Alexa hebt gevraagd, bekeken op Prime en gelezen op je Kindle. Ze weten nog meer dankzij hun eigendom van Whole Foods, Ring, Eero, Twitch, Goodreads, IMDb en Audible.

Details: net als bij Google of Facebook, wat Amazon weet, is afhankelijk van hoeveel je vertrouwt op haar services. Dat gezegd hebbende, tegenwoordig zijn de diensten van Amazon overal om ons heen. Hier zijn enkele van de verschillende soorten informatie verzameld door verschillende Amazon-services.

 • Amazon.com: alles wat je hebt gekocht, plus de dingen die je zojuist in je winkelwagentje hebt gedaan, of waarnaar je hebt gezocht, of die je hebt toegevoegd aan een verlanglijstje of die je hebt bekeken op Amazon (en sites die eigendom zijn van Amazon, zoals Zappos en Diapers.com). En zij kennen al uw adressen en de namen en adressen van iedereen waar u ooit dingen naartoe hebt gestuurd.
 • Kindle (digitale boeken) en Audible (audioboeken): alle boeken die je hebt gelezen, plus tot hoe ver je in het boek hebt gelezen. Amazon weet ook welke boeken je hebt bekeken of gesampled en welke passages je hebt gemarkeerd in de Kindle.
 • Fire Tablets: op de tablets van Amazon wordt een aangepaste versie van Android uitgevoerd, waardoor het bedrijf beschikt over veel gegevens omdat het, niet Google, het browsen en de App Store op de apparaten draait. Voor zoekopdrachten hebben gebruikers de keuze uit Bing, Yahoo, Google of DuckDuckGo.
 • Prime Video (streaming video): wat je hebt bekeken, doorgebladerd en opgezocht.
 • Twitch (streaming gamevideo’s): wat je hebt bekeken, doorgebladerd en opgezocht.
 • Ring (slimme deurbellen en beveiligingsapparatuur): voor klanten met een betaald opnamepakket, slaat Amazon video’s op voor 30 tot 120 dagen, afhankelijk van de locatie of totdat een klant de video handmatig verwijdert. Opnames voor personen die zich niet abonneren op een pakket, worden automatisch verwijderd, tenzij een klant een video op de openbare app Neighbors plaatst.
 • Eero (wifi-routers): Een van de meest recente aankopen van Amazon. Eero verkoopt een mesh-wifi routersysteem. Om zijn werk te doen, zoals elke thuisrouter, kent het Eero-apparaat elke website waar u naar toe gaat, maar het bedrijf zegt dat het deze informatie niet verzamelt of opslaat. (Eero heeft zijn praktijken in een blogpost beschreven na de overname van Amazon.)
 • IMDb (film- en tv-database): hoewel dit waarschijnlijk een van de mindere privacyzorgen is in de wereld van Amazon, kan je smaak in films veel over je zeggen.
 • Goodreads (op boeken gericht sociaal netwerk): de nadruk ligt mogelijk op boeken, maar Amazon bouwt ook een sociale grafiek van de boekenwurmleden van de service, naast meer informatie over wat voor soort onderwerpen leden interesseren.
 • Whole Foods (supermarkt): nu Amazon eigenaar is van de luxe supermarkt, als je hier winkelt, weet Amazon ook je boodschappenlijstje. Whole Foods biedt al deals aan van goederen die Prime-leden kochten en koppelt deze aankopen van zijn beste online klanten aan die offline kopen.

 

Alexa

Amazon’s virtuele assistent verdient haar eigen sectie omdat de implicaties zo breed zijn. Alexa kent natuurlijk alle dingen die je haar vraagt ​​- maar dat is nog maar het begin.

Amazon neemt niet alles op wat je zegt, maar begint met opnemen wanneer het Alexa via een specifiek wake-woord (Alexa, Amazon, Computer of Echo) ontvangt. Maar er zijn gevallen waarin Alexa onbedoeld wordt geactiveerd en audio verzamelt waarvan je niet van plan ze naar Amazon te sturen.

Een recente controverse ontstond over wie bij Amazon naar deze audiofragmenten luistert en met welk doel. Bloomberg meldde in april dat een team van Amazon werknemers en aannemers over de hele wereld luistert naar consumenten-gesprekken met Alexa, het opstoken van bestaande zorgen over een apparaat dat altijd luistert.

Amazon vertelde Axios dat het alleen “een uiterst klein aantal interacties van een willekeurig aantal klanten evalueerde om de klantervaring te verbeteren”, inclusief verbeteringen aan spraakherkenning, en dat toegang tot dergelijke gegevens streng wordt gecontroleerd en beperkt tot een klein aantal van werknemers.

Een beperkt aantal medewerkers heeft ook toegang tot locatiegegevens om locatiespecifieke functies te verbeteren, zoals ‘Waar is de dichtstbijzijnde coffeeshop?’ (Klik hier voor meer informatie over het Alexa-specifieke privacybeleid.)

Verder nog…

 • Key by Amazon: een optionele bezorgservice voor Prime-leden die de Everything Store letterlijk in uw huis, auto of garage uitnodigt om online bestelde goederen te leveren. Amazon benadrukt dat niemand uw pand betreedt zonder expliciete toestemming, dat bezorgers zelf geen toegangscodes ontvangen en dat ze allemaal achtergrondcontroles ondergaan.
 • Amazon Go: de kassierloze winkels van het bedrijf zijn afhankelijk van een grondige bewaking van de gangpaden zodat klanten producten kunnen kopen zonder een formeel afrekenproces. Om dit te doen, gebruikt Amazon een reeks camera’s en sensoren om te bepalen wie wat van de schappen haalt.
 • Adverteren: een van de snelstgroeiende activiteiten van Amazon is advertenties aanbieden, een bewijs van hoeveel het van u weet. Amazon zegt: “We maken doelgroepsegmenten en dienen op interesses gebaseerde advertenties op basis van een groot aantal geanonimiseerde winkelactiviteiten, zoals browse- en koopgedrag.” Amazon zegt dat het soms publieksinformatie van derden bevat om de relevantie van zijn advertenties te vergroten. Maar Amazon biedt klanten de mogelijkheid om zich af te melden door op de pagina met advertentievoorkeuren “mij interessegebaseerde advertenties van Amazon niet weergeven” te selecteren.
 • Amazon Web Services: Amazons cloud computing-service is marktleider en haalt 32% van de wereldwijde uitgaven binnen. Maar net als de norm in de cloudindustrie heeft Amazon geen toegang tot de gegevens die zijn opgeslagen op zijn diensten door bedrijven, met beperkte uitzonderingen voor rechterlijke bevelen of veiligheidsonderzoeken.

Wat je kunt doen

Verwijder je browsegeschiedenis. Amazon biedt enkele opties om het verzamelen van informatie te beperken. Je kan bijvoorbeeld je browsegeschiedenis verwijderen en de verzameling van browsegegevens uitschakelen.

Zet het geluid uit van Alexa en verwijder opnames. Amazons Alexa-aangedreven Echo-apparaten hebben een fysieke microfoon-uitknop die kan worden ingedrukt om ervoor te zorgen dat er geen opname plaatsvindt. Amazon biedt ook een optie om de Alexa-opnames die zijn gemaakt te verwijderen.

Kies alternatieven. Geen enkele andere winkel biedt een zo breed mogelijke selectie als Amazon, maar er zijn ook andere megawinkels, zoals Target en Walmart, en andere opties voor digitale media, smart home-apparatuur en fysieke winkels.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s