‘Euroleaks’: Varoufakis lekt opnames van gesloten Eurogroep-gesprekken over Griekenland in de strijd voor ‘democratisering van de EU’

BELGIUM-EU-FINANCE-ECOFIN
De voormalige Minister van Financiën van Griekenland, Yanis Varoufakis, heeft een reeks audiobestanden vrijgegeven, die in het geheim in 2015 zijn opgenomen tijdens de bail-out gesprekken met de Eurogroep – een machtige groep van financiële leiders van de Eurozone.

De opnames en hun transcripties zijn zaterdag door Varoufakis vrijgegeven op de website van zijn ‘pan-Europese’ DiEM25-party. De dossiers – met de naam ‘Euroleaks’ – zijn opgenomen tussen februari en juli 2015, toen Athene, verkerende in enorme financiële stress, verstrikt raakte in pijnlijke gesprekken met haar schuldeisers.

In 2015 was Varoufakis de belangrijkste onderhandelaar voor de toen regerende Syriza-partij, die de Eurogroep en diegenen erachter – de zogenaamde ‘trojka’ – behandelde. Het bestaat uit de drie belangrijkste geldschieters van de landen van de Eurozone: de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds.

Hoewel de Eurogroep volgens het recht een informele groep is, is het eigenlijk een machtig besluitvormingsinstituut zonder verantwoording en transparantie, en bovendien geen administratie bijhoudt.Het belangrijkste doel bij het uitbrengen van de opnames is om licht te werpen op haar geheime activiteiten,” zei Varoufakis in een video (zie boven) waarin de EuroLeaks worden aangekondigd.

De drie van de Eurogroep houden geen notulen bij, de Raad van de Europese Unie is nog steeds gehuld in totale ondoorzichtigheid. Het wordt tijd dat we dat veranderen.

De geldschieters namen een taai, ‘take it or leave it’-standpunt over Griekenland en presenteerden het in feite met een ultimatum. Tegelijkertijd gaven ze Griekse onderhandelaars de schuld van vastgelopen gesprekken – en er waren geen gegevens beschikbaar om te bewijzen dat ze ongelijk hadden.

“U zult de [toenmalige] voorzitter van de Eurogroep [Jeroen Dijsselbloem] en andere ministers horen waarschuwen dat als ik het aandurf om binnen de Eurogroepvergaderingen schriftelijke voorstellen in te dienen, dat het einde van de onderhandelingen zou zijn”, zei Varoufakis. “Tegelijkertijd lekten ze naar de pers dat ik zonder voorstellen op de Eurogroep-vergaderingen aankwam.”

Naast het in de schijnwerpers zetten van de ‘ondoorzichtige actie van een niet-geselecteerde groep politici die ons hele leven beïnvloeden’, dienen de lekken ook een ander doel. Het openbaar domein van de geheime opnames is gericht op het bestrijden van pogingen van de zittende Griekse regering om ‘nepnieuws te bewapenen’, geproduceerd door de Eurogroep in 2015 om nieuwe bezuinigingsmaatregelen voor het land te rechtvaardigen, zei Varoufakis.

De website van DiEM25 vind je hier.

Hieronder de opnames die reeds zijn gepubliceerd op Youtube:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s